Dressed for the occasion

Als man zijnde, heb je tegenwoordig een hoop aangelegenheden die vragen om een specifieke outfit. Naast de officiële evenementen als bruiloften, begrafenissen, bedrijfsborrels en belangrijke afspraken zoals sollicitatiegesprekken, wil je er ook tijdens minder officiële happenings in (met name in bepaalde gezelschappen) goed gestyled bijlopen. In de meeste gevallen betekent dit dat de situatie vraagt om (in ieder geval) een overhemd. Nu is het ene overhemd het andere niet. We kunnen onderscheid maken in casual overhemden en de wat meer formele overhemden. Het verschil tussen deze twee is vaak af te lezen aan de hand van de stof die wordt gebruikt (denk bijvoorbeeld aan denim-shirts) en een eventuele print of motief. Op de formelere overhemden zal je niet snel een afwijkend motiefje terugvinden, en betreft het hooguit een streep of ruit.

Waar let je op bij het kopen van een overhemd?
In dit artikel gaan we ons focussen op de formelere overhemden. Wanneer jij er netjes uit wilt zien voor een afspraak, borrel of omdat je werk daarom vraagt, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Allereerst maken we onderscheid in bepaalde ‘fits’. De maatvoering van een overhemd gebeurt namelijk aan de hand van de kraag, de zogeheten ‘boordmaat’. Voorheen waren overhemden namelijk per definitie wat ruimer, en werd er in de meeste gevallen vanuit gegaan dat een overhemd dus wel paste. Tegenwoordig zien we de overhemden graag wat meer aansluiten. Er wordt dan meestal ook voorkeur gegeven (indien je bouw dit toelaat) aan zogeheten ‘slim-fit’ overhemden. Sommige fabrikanten bieden overigens nog een strakkere fit aan voor hen die nog meer aansluiting zoeken. Deze shirts worden dan meestal aangeduid met het label ‘extra-slim’ of ‘skin-fit’.

Tot zover de maatvoering, what else?
Naast het feit dat een overhemd bij voorkeur goed moet aansluiten, is het belangrijk om te kijken naar de stof, kleur en algehele kwaliteit van een overhemd. Zoals vaker bij kleding het geval is geldt ook voor overhemden; goedkoop is duurkoop. Ook is de stof afhankelijk (naast een bepaald prijskaartje) van de temperatuur op dat moment.